Primavara este anotimpul in care se acutizeaza o serie
de afectiuni digestive (gastrita, ulcer gastric si duodenal, sindrom de colon
iritabil). Explicatia ar putea fi un nou stres la care organismul trebuie sa
faca fata, reprezentat prin schimbarea alimentatiei (mai multe cruditati,
verdeturi), accelerarea metabolismului, marirea zilei cu mai putine ore de
somn.
In aceste conditii, alimentatia de primavara, care abunda in
legume, verdeturi, fructe proaspete, adevarate rezervoare natural de vitamine,
minerale, antioxidanti, clorofila, aminoacizi, enzime foarte benefice
organismului, trebuie adaptata si personalizata.
Persoanele cu antecedente de gastrita sau ulcer gastroduodenal trebuie
sa elimine consumul de alcool, de cafea, ceai negru si verde, bauturi
energizante, bauturi carbogazoase, mancare tip fast-food. La fel, administrarea
de medicamente antiinflamatorii, fumatul, stresul pot declansa crizele
dureroase.
Mesele trebuie sa fie regulate, in cantitati mici, sa fie evitate
alimentele prajite, afumaturile, rantasurile, grasimile animale, dulciurile
concentrate, condimentele iuti (cu exceptia ghimbirului), supele si ciorbele de
carne, legumele nefierte, alimentele si bauturile prea reci sau prea fierbinti.
Simptomele afectiunilor digestive includ dureri, arsuri la nivel
epigastric, senzatie de greata, reflux acid, balonari, sughit si inapetenta,
tulburari tranzit. Inca de la primele simptome, este absolut obligatorie prezentarea
la medicul specialist pentru investigatii si tratament adecvat.
Remedii recomandate in caz de afectiuni digestive
Planta de aloe, sub forma de suc
nepasteurizat, are actiune imediata. Aloe diminueaza
simtomatologia, reduce aciditatea gastrica, inhiba dezvoltarea bacteriei
Helicobacter pylori (incriminata in patologia ulcerului).
Uleiurile de catina, de galbenele si de sunatoare au actiune antiinflamatorie si cicatrizanta la nivel digestiv.
Sucul de orz verde si extractul de
chlorella contin clorofila, ce ajuta la regenerarea mucoasei gastrice, cu efect
calmant si antiinflamator.
De asemenea, sunt indicate si sucurile din legume, ce ajuta la calmarea
durerilor stomacale, la reducerea aciditatii gastrice si la cicatrizarea
mucoasei gastrice. Astfel de sucuri sunt cele obtinute din varza, din
cartofi, morcovi, din sfecla rosie si din urzica.
Efecte benefice au ceaiurile sau capsulele ce contin
plante cu efecte antispastice, antiinflamatorii, antisecretorii, calmante: obligeana,
flori de salcam, galbenele, frunze de zmeur, patlagina, coada-calului, musetel,
lemn-dulce, tataneasa.
Pentru gastritele sau ulcerele aparute pe fond de stres, suprasolicitare,
rezultate excelente se obtin prin administrarea de preparate pe baza de lavanda,
melisa sau sunatoare.
Extractele gemoterapice din muguri de smochin, tei
argintiu, afin, merisor pot fi administrate in cure de una-doua
luni doar la indicatia unui medic apifitoterapeut.
In cazul colonului iritabil, utilizati condimente aromatice - ghimbir,
chimen, anason, fenicul, sunatoare, obligeana, sub forma de ceaiuri,
tincturi, capsule.
Extractele de papaya si ananas imbunatatesc digestia.
Sa nu uitam de produsele stupului (miere, polen, pastura, tinctura de
propolis, laptisor de matca) care au efecte benefice la nivelul
tubului digestiv.
In paralel cu medicatia alopata si fitoterapia, putem efectua 10-12 sedinte
de reflexoterapie si masaj terapeutic, sedinte de acupunctura, care
restabilesc fluxul si echilibrul energetic.
Dr
Ruxandra Constantina
medic
specialist medicina familie si naturopatie
0734410417